Sałatka drwala z kurczakiem to pyszna i sycąca propozycja na imprezową przekąskę. Pięknie prezentuje się na stole i rewelacyjnie smakuje!
Składniki
- filet z kurczaka – 500 g
- sałata lodowa – 1/2 główki
- ser cheddar – 150 g
- chleb tostowy – 6 kromek
- boczek w plastrach – 100 g
- prażona cebulka – 2 garście
- przyprawy – sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do kurczaka
Sos
- ketchup – 6 łyżek
- majonez – 4 łyżki
- musztarda – 1 łyżka
Wykonanie
1. Mięso myję i oczyszczam. Następnie kroję w kostkę i przyprawiam ulubionymi przyprawami, u mnie przyprawa do kurczaka, słodka papryka, sól, pieprz. Kurczaka przekładam na patelnię i smażę do zarumienienia. Odkładam do ostygnięcia.
2. Kromki chleba tostowego kroję w kostkę, skrapiam oliwą i podsmażam na suchej patelni na złoty kolor.
3. Sałatę lodową myję, osuszam i rwę na mniejsze kawałki.
4. Na suchej patelni smażę plastry boczku z obu stron aż będą chrupkie. Po usmażeniu odsączam na ręczniku papierowym.
5. Ser cheddar ścieram na tarce o dużych oczkach.
6. Ketchup łączę z majonezem i musztardą tworząc sos.
Składniki układam w naczyniu następująco:
- porwana sałata lodowa
- sos
- usmażony kurczak
- sos
- ser cheddar
- grzanki z chleba tostowego
- połamany na mniejsze kawałki boczek
- cebulka prażona
- szczypiorek do dekoracji