Sałatka drwala z kurczakiem

Sałatka drwala z kurczakiem to pyszna i sycąca propozycja na imprezową przekąskę. Pięknie prezentuje się na stole i rewelacyjnie smakuje!

Składniki

  • filet z kurczaka – 500 g
  • sałata lodowa – 1/2 główki
  • ser cheddar – 150 g
  • chleb tostowy – 6 kromek
  • boczek w plastrach – 100 g
  • prażona cebulka – 2 garście
  • przyprawy – sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do kurczaka

Sos

  • ketchup – 6 łyżek
  • majonez – 4 łyżki
  • musztarda – 1 łyżka

Wykonanie

1. Mięso myję i oczyszczam. Następnie kroję w kostkę i przyprawiam ulubionymi przyprawami, u mnie przyprawa do kurczaka, słodka papryka, sól, pieprz. Kurczaka przekładam na patelnię i smażę do zarumienienia. Odkładam do ostygnięcia.

2. Kromki chleba tostowego kroję w kostkę, skrapiam oliwą i podsmażam na suchej patelni na złoty kolor.

3. Sałatę lodową myję, osuszam i rwę na mniejsze kawałki.

4. Na suchej patelni smażę plastry boczku z obu stron aż będą chrupkie. Po usmażeniu odsączam na ręczniku papierowym.

5. Ser cheddar ścieram na tarce o dużych oczkach.

6. Ketchup łączę z majonezem i musztardą tworząc sos.

Składniki układam w naczyniu następująco:

  • porwana sałata lodowa
  • sos
  • usmażony kurczak
  • sos
  • ser cheddar
  • grzanki z chleba tostowego
  • połamany na mniejsze kawałki boczek
  • cebulka prażona
  • szczypiorek do dekoracji

Udostępnij!