Truskawkowy 3 bit to pomysł na pyszne ciasto bez pieczenia, które zachwyci każde podniebienie. Pięknie prezentuje się na talerzu i jeszcze lepiej smakuje!
Składniki
Masa budyniowa
- 1 kostka miękkiego masła
- 2 budynie waniliowe (bez cukru)
- 0,5 l mleka
- 4 łyżki cukru
Warstwa truskawkowa
- 3 szklanki musu truskawkowego
- pół szklanki cukru
- 4 łyżki żelatyny + 5 łyżek wody
Warstwa śmietankowa
- 750 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania Śmietan-Fix
Dodatkowo
- ok. 20 herbatników
- tabliczka czekolady
Przygotowanie
1 Na spodzie blaszki o wymiarach 20×30 cm układamy warstwę herbatników.
2. 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym rozpuszczamy proszki budyniowe. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlewamy rozpuszczone budynie i intensywnie mieszamy do uzyskania gęstej masy. Budyń przykrywamy folią spożywczą, dociskając ją do powierzchni i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
3. Miękkie masło ucieramy na puch. Następnie stopniowo dodajemy budynie i ubijamy na wysokich obrotach.
4. Krem budyniowy wykładamy na herbatniki i całość wstawiamy do lodówki.
5. Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, a następnie przelewamy do musu truskawkowego cały czas mieszając. Kiedy mus zacznie tężeć, rozprowadzamy go na cieście. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki.
6. Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem wymieszanym ze śmietan-fixem na puszystą masę. Wykładamy na ciasto. Wierzch posypujemy startą na tarce czekoladą.
7. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.