Ciasto z truskawkami

Wilgotne i puszyste ciasto z truskawkami. Łatwo dostępne składniki oraz szybkość wykonania sprawią, że pokochacie ten przepis już od pierwszego przygotowania.

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g truskawek

*szklanka 250 ml

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

  1. Do miski wbić całe jajka i dodać cukry. Ubić na puszystą masę (ok. 10 minut).

  2. Cały czas ubijając cienką strużką wlewać olej, a następnie mleko.

  3. Bezpośrednio do ciasta przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej.

  4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach dolnych 30×25 cm, wyścielonej wcześniej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć przekrojone na pół truskawki.

  5. Piec w temperaturze 170º C przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.

  6. Po wystudzeniu ciasto z truskawkami posypać cukrem pudrem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *