Wilgotne i puszyste ciasto z truskawkami. Łatwo dostępne składniki oraz szybkość wykonania sprawią, że pokochacie ten przepis już od pierwszego przygotowania.
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mleka
- 4 jajka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g truskawek
*szklanka 250 ml
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
- Do miski wbić całe jajka i dodać cukry. Ubić na puszystą masę (ok. 10 minut).
- Cały czas ubijając cienką strużką wlewać olej, a następnie mleko.
- Bezpośrednio do ciasta przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej.
- Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach dolnych 30×25 cm, wyścielonej wcześniej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć przekrojone na pół truskawki.
- Piec w temperaturze 170º C przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
- Po wystudzeniu ciasto z truskawkami posypać cukrem pudrem.