Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

Pyszne ciasto kruche z dodatkiem rabarbaru i truskawek. Doskonały wypiek na letnie dni! Ciasto smakuje obłędnie i szybko znika z talerza.

Składniki

Kruche ciasto

  • mąka – 350 g
  • żółtka – 2 szt.
  • zimne masło – 200 g
  • cukier puder – 60 g
  • kwaśna śmietana – 2 łyżki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Dodatkowo

  • rabarbar – 250 g
  • truskawki – 250 g
  • 1/4 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie

1. Rabarbar i truskawki myję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki. Mieszam w miseczce z ¼ szklanki mąki pszennej i odkładam na bok.

2. Wszystkie składniki na kruche ciasto łączę ze sobą i wyrabiam do momentu, aż będzie miało odchodzącą od rąk konsystencję.

3. 1/3 ciasta owijam w folię spożywczą i wstawiam do zamrażarki. Pozostałym ciastem wykładam spód blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Podpiekam przez 15 minut.

4. Na podpieczone ciasto wykładam owoce, a następnie z zamrażarki wyciągam ciasto i ścieram na tarce o dużych oczkach.

5. Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę około 60 minut, do ładnego zarumienienia.

6. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto posypuję cukrem pudrem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *