w

Chrupiące gofry

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego na kolację, gofry będą idealnym wyborem. Robi się je szybko i można podawać je z ulubionymi dodatkami.

GOFRY PRZEPIS

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie

*Jajko oraz mleko powinny być w temp. pokojowej.

1. Białko oddzielam od żółtka.

2. Żółtko łączę z mlekiem, dodaję mąkę, proszek do pieczenia, olej, cukier i sól. Mieszam mikserem do połączenia.

3. W osobnym naczyniu ubijam białko ze szczyptą soli. Pianę dodaję do masy i delikatnie całość mieszam.

4. Gofrownicę rozgrzewam do maksymalnej temperatury.

5. Nakładam chochlą porcje ciasta i smażę około 3–4 minut, aż ciasto się ładnie przyrumieni.

6. Gofry po upieczeniu odkładam na metalową kratkę.

6. Podajemy z ulubionymi dodatkami.






Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *