Jeśli masz ochotę na coś słodkiego na kolację, gofry będą idealnym wyborem. Robi się je szybko i można podawać je z ulubionymi dodatkami.
GOFRY PRZEPIS
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie
*Jajko oraz mleko powinny być w temp. pokojowej.
1. Białko oddzielam od żółtka.
2. Żółtko łączę z mlekiem, dodaję mąkę, proszek do pieczenia, olej, cukier i sól. Mieszam mikserem do połączenia.
3. W osobnym naczyniu ubijam białko ze szczyptą soli. Pianę dodaję do masy i delikatnie całość mieszam.
4. Gofrownicę rozgrzewam do maksymalnej temperatury.
5. Nakładam chochlą porcje ciasta i smażę około 3–4 minut, aż ciasto się ładnie przyrumieni.
6. Gofry po upieczeniu odkładam na metalową kratkę.
6. Podajemy z ulubionymi dodatkami.