Kruchy spód, duża ilość jabłek i kruszonka na wierzchu, czyli pyszna szarlotka, która zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. To ciasto z jabłkami to wypiek idealny na każdą okazję.
SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE
Składniki
- zimne masło – 270 g
- żółtka – 7 szt.
- mąka pszenna – 430 g
- cukier puder – 80 g
- cukier wanilinowy – 2 łyżeczki
- proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki
Nadzienie
- jabłka – 2,5 kg
- cynamon – 2 łyżeczki
- budyń śmietankowy bez cukru – 1 opakowanie
- bułka tarta – 2 łyżki
Przygotowanie
1. Do miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj. Następnie dodaj żółtka cukier puder, cukier wanilinowy, i pokrojone w kostkę zimne masło. Wyrób ciasto dłońmi lub za pomocą robota.
2. 1/3 ciasta owiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażarki. Pozostałym ciastem wylep formę o wymiarach 24×36 cm wyścieloną wcześniej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do lodówki na około 30 minut.
3. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Przełóż na patelnię, dodaj cynamon, odrobinę wody i duś przez kilkanaście minut, aż zmiękną. Pod koniec wsyp proszek budyniowy i wymieszaj.
4. Blaszkę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i podpiecz przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika, posyp bułką tartą i wyłóż podsmażone jabłka. Na wierzch zetrzyj na tarce ciasto z zamrażarki.
5. Ciasto ponownie wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez 45 minut, do zarumienienia.
6. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.