Obłędne w smaku ciasto z rabarbarem i płatkami migdałów. Wygląda fantastycznie i jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Ciasto zniknęło u mnie błyskawicznie.
CIASTO Z RABARBAREM PRZEPIS
Składniki
- kefir — 1 butelka
- mąka pszenna — 375 g
- jajka — 3 szt.
- cukier — 160 g
- cukier wanilinowy — 1 opakowanie
- rabarbar — 3 łodygi
- płatki migdałów — 2 garście
- proszek do pieczenia — 2 łyżeczki
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Krok 1
Rabarbar umyj i pokrój na małe kawałki.
Krok 2
Jajka wbij do miski, dodaj cukry i zmiksuj do uzyskania puszystej masy.
Krok 3
Następnie zmniejsz obroty miksera i wlej powoli kefir.
Krok 4
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Krok 5
Ciasto przełóż do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia, na wierzchu poukładaj rabarbar i posyp płatkami migdałowymi.
Krok 6
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut, do suchego patyczka.