Dziś mamy dla Was bardzo prosty przepis na ciasto czekoladowe, które przygotujecie w kilka chwil. Tylko od razu uprzedzamy, że jest wciągające i ciężko zaprzestać na jednym kawałku!
CIASTO CZEKOLADOWE Z KEKSÓWKI PRZEPIS
Składniki
- mąka pszenna — 2 szklanki
- jajka — 4 szt.
- cukier — 1 szklanka
- kakao — 2 łyżki
- olej roślinny 2/3 szklanki
- proszek do pieczenia — 1 łyżeczka
- soda oczyszczona — 1 łyżeczka
- sól — szczypta
Polewa
- czekolada deserowa — 1 tabliczka
- śmietanka kremówka — 60 ml
- posypka czekoladowa — do dekoracji
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli wymieszaj ze sobą.
Krok 2
Jajka wbij do miski, dodaj cukier i całość zmiksuj na puszystą masę.
Krok 3
Ciągle miksując na małych obrotach, stopniowo dodawaj naprzemiennie olej i suche składniki.
Krok 4
Masę przełóż do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia.
Krok 5
Piecz przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Krok 6
Polewa: czekoladę połącz ze śmietanką w kąpieli wodnej. Polej przestygnięte ciasto i posyp posypką czekoladową.