Błyskawiczne do zrobienia ciasto z malinami i kruszonką. Lekkie, smaczne i puszyste! Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty.
CIASTO Z MALINAMI PRZEPIS
Składniki
Ciasto
- mąka pszenna — 300 g
- jajka — 3 szt.
- roztopione masło — 50 g
- cukier — 150 g
- proszek do pieczenia — 1 łyżeczka
Kruszonka
- mąka pszenna — 75 g
- masło — 50 g
- cukier — 50 g
Dodatkowo
- maliny — 200 g
Przygotowanie
Krok 1
Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i roztopione masło. Całość wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia składników.
Krok 2
Masę przełóż do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia.
Krok 3
Na cieście ułóż maliny.
Krok 4
Składniki na kruszonkę połącz i rozetrzyj dłońmi. Powstałą kruszonką posyp ciasto.
Krok 5
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopnie przez 45 minut, do suchego patyczka.