w

Ciasto czekoladowe z bezą

Pyszne i dość łatwe w przygotowaniu ciasto czekoladowe z pysznym kremem śmietankowym, warstwą kwaśnego dżemu i chrupiącą bezą. Ciasto idealne na święta i inne wyjątkowe okazje.

CIASTO CZEKOLADOWE Z BEZĄ PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • mąka pszenna tortowa — 100 g
  • czekolada deserowa — 50 g
  • kakao — 30 g
  • cukier —150 g
  • jajka — 5 szt.
  • sól — szczypta

Krem

  • śmietanka kremówka — 500 ml
  • serek mascarpone — 250 g
  • cukier puder —2 łyżki
  • śmietan-fix — 1 opakowanie

Beza

  • białka jajek — 4 szt.
  • kakao — 1 łyżka
  • cukier — 200 g
  • mąka ziemniaczana — 1 łyżka
  • sól — szczypta

Dodatkowo

  • dżem porzeczkowy — 1 mały słoiczek

Przygotowanie

KROK 1

Biszkopt:
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier, a później żółtka. 

KROK 2

W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z kakao i startą na tarce czekoladą. Dodaj do masy jajecznej i całość wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką.

KROK 3

Masę przełóż do formy (24×24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz przez 40 minut, do suchego patyczka.

KROK 4

Beza:
Białka ubij na pianę z dodatkiem soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier. Miksuj tak długo, aż cukier dokładnie się rozpuści. 

KROK 5

W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę ziemniaczaną z kakao. Dodaj do ubitych białek i całość delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.

KROK 6

Na papierze do pieczenia odrysuj wymiar blaszki i rozłóż w tym obszarze masę.

KROK 7

Piecz w 160 stopniach przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 90 stopni, włącz termoobieg i susz bezę przez kolejne 30 minut. Po upieczeniu bezę pozostaw w wyłączonym piekarniku, lekko uchyl drzwiczki i poczekaj, aż całkowicie wystygnie.

KROK 8

Krem:
Schłodzoną śmietankę kremówkę, serek mascarpone oraz cukier puder ubij na puszystą masę. Pod koniec miksowania dodaj śmietan-fix.

KROK 9

Schłodzoną śmietankę kremówkę, serek mascarpone oraz cukier puder wymieszany z śmietan-fixem zmiksować na puszystą masę.

KROK 10

Składanie ciasta: Przestygnięty biszkopt posmaruj dżemem porzeczkowym. Następnie wyłóż krem śmietankowy. Całość przykryj bezą. Gotowe ciasto wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *