Zapraszam wszystkich miłośników kruchych wypieków na pyszne kruche ciasto ze śliwkami i bezą. Delikatne, mocno kruche i pyszne! To idealny pomysł na smaczny deser z owocami.
Składniki
Ciasto kruche
- 250 g zimnego masła
- 5 żółtek
- 320 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- 16 g cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza
- 5 białek
- 200 g drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Dodatkowo
- 10-12 śliwek
Wykonanie
- Zimne masło pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do niego żółtka, mąkę, cukier puder, cukier wanilinoy oraz proszek do pieczenia. Składniki zagnieść jednolite ciasto i podzielić na dwie części. Połowę ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki.
- Drugą połową ciasta wylepić dno blaszki (20×30 cm) wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 175° C przez 12 minut.
- Białka (tem. pokojowa) ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Podczas ubijania stopniowo dodawać cukier, miksować do momentu uzyskania puszystej i szklistej piany. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować tylko do połączenia.
- Na podpieczony spód przełożyć pokrojone na połówki śliwki, a na nie wyłożyć pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki.
- Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175° C, piec przez 35-40 minut, do momentu, aż ciasto ładnie się zarumieni.
- Ciasto studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.