Pieczone oponki serowe to smaczna przekąska na tłusty czwartek i nie tylko. Są lekkie i niskokaloryczne. Będą idealną alternatywą dla tradycyjnych oponek smażonych na głębokim tłuszczu.
OPONKI SEROWE Z PIEKARNIKA PRZEPIS
Składniki
- twaróg półtłusty — 400 g
- miękkie masło — 120 g
- jajka — 4 szt.
- cukier — 1 szklanka
- mąka pszenna — 3,5 szklanki
- proszek do pieczenia — 2 łyżeczki
- cukier puder — do posypania
Przygotowanie
KROK 1
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj twaróg, miękkie masło, cukier 3 całe jajka i jedno żółtko (białko zostaw do posmarowania oponek przed pieczeniem). Całość zagnieć na jednolitą masę.
KROK 2
Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wytnij kółka za pomocą szklanki oraz kieliszka.
KROK 3
Wykrojone oponki ułóż na papierze do pieczenia i posmaruj pozostałym białkiem.
KROK 4
Oponki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 minut.
KROK 5
Po upieczeniu i ostygnięciu oponki posyp cukrem pudrem.