Ekspresowe bułeczki bez drożdży to świetna propozycja na pyszne domowe pieczywo ze składników, które zawsze są w każdym domu. Ich przygotowanie to jedynie 30 minut wraz z pieczeniem!
BUŁECZKI BEZ DROŻDŻY PRZEPIS
Składniki
- mąka pszenna — 450 g
- jogurt naturalny gęsty — 350 g
- sól — 1 łyżeczka
- cukier — 1 łyżeczka
- soda oczyszczona — 1 łyżeczka
Dodatkowo
- jajko do posmarowania
- sezam do posypania
Przygotowanie
1. W misce umieść mąkę, cukier, sodę oraz cukier. Wymieszaj suche składniki.
2. Następnie dodaj jogurt i wyrób ciasto.
3. Gdy ciasto będzie już odpowiednio wyrobione i elastyczne, odrywaj kawałki i formuj z nich bułeczki.
4. Gotowe bułeczki układaj na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Za pomocą noża zrób lekkie nacięcia.
5. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem.
6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
7. Upieczone bułki studź na kratce.