Marchewka z groszkiem na ciepło to pyszny dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzi się jako alternatywą dla surówek, może być również dodatkiem do zup lub samodzielną przekąską. Zobacz jak zrobić pyszną marchewkę z groszkiem na ciepło.
MARCHEWKA Z GROSZKIEM NA CIEPŁO PRZEPIS
Składniki
- marchew – 1 kg
- groszek konserwowy – 1 puszka
- woda – 250 ml
- masło – 2 łyżki
- mąka – 1 łyżka
- sól – 1 płaska łyżeczka
- cukier – 1 łyżeczka
Przygotowanie
1. Marchewki obierz i pokrój w kosteczkę. Przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj cukier oraz sól. Gotuj pod przykryciem przez około 15 minut do miękkości.
2. Po upływie czasu do marchewki dodaj masło oraz przesianą mąkę pszenną. Całość wymieszaj dokładnie, by uniknąć pojawienia się grudek.
3. Kolejno do garnka wrzuć odsączony z zalewy groszek. Całość mieszaj i gotuj jeszcze przez około 2 minuty.