Proste biszkoptowe ciasto z masą budyniową przygotowaną na soku „Kubuś”, pokrytą bitą śmietaną i tartą czekoladą. Jest pyszne, piankowe i bardzo delikatne w smaku. Idealnie sprawdzi się na różne okazje, jak i bez okazji.
CIASTO KUBUŚ PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- mąka pszenna tortowa – 80 g
- cukier – 120 g
- jajka – 4 szt.
- mąka ziemniaczana – 1 łyżka
- sól – szczypta
Masa Kubusiowa
- sok Kubuś (smak marchew-brzoskwinia-jabłko) – 700 ml
- budyń śmietankowy bez cukru – 2 opak.
Masa śmietankowa
- śmietanka kremówka – 500 ml
- cukier puder – 2 łyżki
- żelatyna – 2 łyżeczki
- woda – 60 ml
Dodatkowo
- czekolada mleczka – 100 g
Przygotowanie
Biszkopt
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier. Kiedy masa będzie już odpowiednio sztywna i szklista, zmniejsz obroty miksera i zacznij dodawać żółtka.
Na koniec wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną i całość delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia.
Masę przełóż do formy (24×24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia.
Piecz 30 minut w 170 stopniach.
Masa Kubusiowa
500 ml soku przelej do rondelka i zagotuj. W 200 ml soku rozpuść proszki budyniowe i przelej je do gotującego się soku. Intensywnie mieszaj do uzyskania gęstej masy. Gorącą masę przełóż na biszkopt i odstaw do całkowitego przestygnięcia.
Masa śmietankowa
Żelatynę rozpuść w 60 ml ciepłej wody i odstaw do przestygnięcia.
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno na wysokich obrotach z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania cienkim strumykiem wlej przestudzoną, ale ciągle płynną żelatynę. Gotową masę wyłóż na ciasto.
Wierzch posyp startą na tarce czekoladą.
Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.