Nie ma lepszego sposobu na urozmaicenie popołudniowej kawy niż prosty, domowy murzynek. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i przepyszne. Zapraszam do wypróbowania przepisu na ciasto murzynek bez jajek!
MURZYNEK BEZ JAJEK PRZEPIS
Składniki
- mąka pszenna – 2,5 szklanki
- kefir – 400 g (temp. pokojowa)
- cukier – 1 szklanka
- olej – 1,2 szklanki
- kakao – 3 łyżki
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- bakalie (orzechy, rodzynki itp.) – 2/3 szklanki
Przygotowanie
1. Do miski przesiewam mąkę, dodaję kakao, proszek do pieczenia i cukier. Mieszam.
2. Następnie dodaję kefir, olej i bakalie. Całość ponownie dokładnie mieszam do połączenia składników.
3. Przygotowaną masę przekładam do foremki 22×10 cm.
4. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez ok. 60 minut, do tzw. suchego patyczka.