Szukasz prostego i smacznego deseru, który przygotujesz w mgnieniu oka? Wypróbuj ten przepis na ciasto bez pieczenia w 15 minut! Przepis jest banalny, a składniki proste i łatwo dostępne w każdym sklepie spożywczym.
CIASTO BEZ PIECZENIA W 15 MINUT PRZEPIS
Składniki
- śmietanka kremówka – 500 ml
- serek mascarpone – 250 g
- cukier puder – 2 łyżki
- herbatniki kakaowe – 36 szt.
- dżem porzeczkowy – 6 łyżek
- wiórki kokosowe – ok. 50 g
- 1 śmietan-fix
Przygotowanie
1. Śmietankę kremówkę ubij mikserem, następnie dodawaj po łyżce serka mascarpone i ubijaj na wolnych obrotach. Na koniec dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem.
2. Formę o wymiarach 24×24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż warstwę herbatników. Na herbatnikach rozprowadź 2 łyżki dżemu i wyłóż 1/3 kremu.
3. Na kremie ułóż kolejną warstwę herbatników, a na nich rozprowadź kolejną porcję dżemu oraz masy.
4. Ułóż trzecią warstwę herbatników, którą posmaruj pozostałym dżemem i wyłóż resztę masy.
5. Wierzch ciasta posyp wiórkami kokosowymi.
6. Gotowe ciasto wstaw do lodówki najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.