Nie zamawiaj – zrób sam! Oto przepis na pyszne sajgonki, które w łatwy sposób możecie przygotować w domu. Składniki są proste i łatwo dostępne w każdym sklepie. Takie domowe sajgonki to doskonały pomysł na rodzinny obiad lub kolację. Gwarantuję, że domownicy będą zachwyceni!
SAJGONKI Z MIĘSEM MIELONYM PRZEPIS
Składniki
- papier ryżowy
Farsz
- 1 opakowanie chińskiej mieszanki warzywnej
- 400 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- sos sojowy
- sos chili
- curry
- mielony imbir
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Mięso mielone przełożyć na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Dodać sos sojowy, sos chilli, odrobinę curry, imbiru, soli i pieprzu. Smażyć do zarumieniania.
2. Następnie wrzucić mieszankę chińską i całość dusić do momentu, aż warzywa zmiękną. Na koniec wbić jajko i całość wymieszać.
3. Każdy płat papieru ryżowego namoczyć w ciepłej wodzie i nałożyć odrobinę farszu. Zwinąć jak krokieta.
4. Sajgonki smażyć w głębokim oleju z obu stron na złoty kolor.
5. Podawać z sosem słodko-kwaśnym.