Proste i smaczne ciasto marchewkowe, które jest bardzo wilgotne, mięsiste i szybkie do wykonania. Doskonale sprawdzi się na różne okazje – od popołudniowej kawki, po spotkanie ze znajomymi. Jeżeli macie w domu zalegającą marchewkę, to będzie najlepszy sposób na jej wykorzystanie.
CIASTO MARCHEWKOWE PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- mąka pszenna – 250 g
- marchew – 300 g
- jajka – 4 szt.
- jabłka – 2 szt.
- olej roślinny – 200 ml
- cukier – 1 szkl.
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- cynamon – 2 łyżeczki
- sól – 1/2 łyżeczki
Krem
- serek mascarpone – 250 g
- masło – 100 g (temp. pokojowa)
- cukier puder – 150 g
Dodatkowo
- orzechy włoskie – 1 szklanka
Przygotowanie
1. Mąkę przesiewam do miski, dodaję proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. Wszystko razem mieszam łyżką do połączenia.
2. Marchewki i jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Dodaje do nich jajka, cukier i olej. Mokre składniki dokładnie mieszam, a następnie wsypuje do nich suche. Całość ponownie mieszam łyżką do połączenia składników.
3. Ciasto przekładam na blaszkę o wymiarach 24×36 cm, wyścieloną wcześniej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piekę przez 35 minut, funkcja grzania góra-dół.
4. Po upieczeniu ciasto pozostawiam do przestygnięcia, a następnie kroję na pół tak, by otrzymać dwa kawałki o wymiarach 18×24 cm.
5. Mascarpone ubijam mikserem. Następnie dodaje miękkie masło. Kolejno stopniowo dodaje cukier i miksuję, aż powstanie puszysty krem.
6. Na jeden kawałek przestygniętego ciasta marchewkowego wykładam połowę przygotowanego kremu. Następnie przykrywam drugim i wykładam pozostałą część masy. Wierzch posypuję posiekanymi orzechami.
7. Ciasto wstawiam do lodówki na godzinę, by masa lekko stężała.