Taki sernik z jogurtu greckiego jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnego sernika. Ciasto smakuje podobnie, chociaż konsystencja jest bardziej piankowa. Przepis na sernik z jogurtu greckiego jest bardzo prosty i szybki, a składniki nie są wyszukane i przystępne cenowo. Serniczek doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje jak i bez okazji, do popołudniowej kawy czy herbaty.
SERNIK Z JOGURTU GRECKIEGO PRZEPIS
Składniki
- 600 g gęstego jogurtu greckiego
- 4 jajka rozmar L
- pół szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 12 ciemnych herbatników
*Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!
Przygotowanie
1. Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawać jogurt grecki.
2. Kolejno dodać proszek budyniowy i olej. Zmiksować do połączenia.
3. W osobnej misce ubić białka na puszystą pianę ze szczyptą soli.
4. Ubite białka dodać do masy i całość delikatnie wymieszać łyżką.
5. Formę o wymiarach 20×20 cm wwyścilić papierem do pieczenia. Spód wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki wylać przygotowaną masę.
6. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 1 godzinę.