Szybkie ciasteczka z marmoladą to propozycja na słodką przekąskę, obok której nie da się przejść obojętnie. Ciasteczka są delikatne, maślane i kruche. Do tego porcja słodkiej marmolady, która dodaje im wyjątkowego smaku i aromatu. Jeśli uwielbiacie domowe ciasteczka, te z marmoladą pokochacie od pierwszego kęsa!
SZYBKIE CIASTECZKA Z MARMOLADĄ PRZEPIS
Składniki
- mąka tortowa – 150 g
- masło – 100 g
- mąka ziemniaczana – 20 g
- cukier puder – 40 g
- żółtko – 1 szt.
- cukier wanilinowy – 8 g
- sól – szczypta
- marmolada wieloowocowa – kilka łyżek
Przygotowanie
1. Miękkie masło zmiksuj na puszysta masę z dodatkiem cukru pudru i szczypty soli.
2. Następnie dodaj cukier wanilinowy i żółtko. Ponownie całość zmiksuj do połączenia składników.
3. Na koniec dodaj mąkę tortową wymieszaną z mąkę ziemniaczaną. Ponownie wszystko wymieszaj.
4. Z ciasta uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszcz na środku i zrób wgłębienie. Następnie wypełnij je marmoladą.
5. Ciasteczka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez około 15 minut do zarumienienia.