w

Chleb ze szpinakiem

Pyszny domowy chleb z dodatkiem szpinaku, który nadaje pieczywu intensywnego zielonego koloru i stanowi źródło cennych witamin. Świetnie smakuje, jest mięciutki w środku i ma chrupiącą skórkę. Bez drożdży, bez wyrastania, długo utrzymuje świeżość.

CHLEB ZE SZPINAKIEM PRZEPIS

Składniki

  • mąka pszenna – 350 g
  • świeży szpinak – 150 g
  • mleko – 180 ml
  • cukier – 1 łyżeczka
  • soda – 1 łyżeczka
  • sól – 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • ocet – 1 łyżeczka

Przygotowanie

1. Do miski przełóż szpinak, mleko, cukier, ocet i sól. Całość zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.

2. Do powstałej masy dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.

3. Gotowe ciasto przełóż do keksówki o wymiarach 20×10 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 35 minut, do tzw. suchego patyczka.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *