Rewelacyjny w smaku sernik na kruchym ciasteczkowym spodzie wykończony czekoladową polewą. Oto niezawodny przepis na pyszny sernik, który zawsze wychodzi idealny.
SERNIK Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ PRZEPIS
Składniki
Spód
- ciasteczka owsiane – 200 g
- masło – 80 g
Masa serowa
- twaróg półtłusty dwukrotnie zmielony – 0,5 kg
- ser z wiaderka – 0,5 kg
- jajka – 5 szt.
- budyń waniliowy – 2 opak.
- mleko skondensowane – 1 puszka
- sól – szczypta
Polewa
- czekolada deserowa – 1 tabliczka
- śmietanka kremówka – 60 ml
Przygotowanie
KROK 1: Spód
Ciastka zmiel na pył, dodaj roztopione masło i wymieszaj. Formę 24×24 cm wyściel papierem do pieczenia i spód wyłóż masą ciasteczkową i uklep dokładnie łyżką. Podpiecz w 170 stopniach przez 10 minut.
Krok 2: Masa serowa
Białka oddziel od żółtek. W misce umieść dwukrotnie zmielony twaróg półtłusty, ser z wiaderka, żółtka, proszki budyniowe i mleko skondensowane. Zmiksuj do połączenia. W osobnej misce ubij białka na puch z dodatkiem szczypty soli. Ubite białka przełóż do masy serowej i całość delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia. Masę serową wylej na podpieczony spód i całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piecz przez 40 minut, następnie zmniejsz temp. do 140 stopni i piecz kolejne 40 minut. Sernik po upieczeniu studź w lekko uchylonym piekarniku.
Krok 3: Polewa
Śmietankę kremówkę połącz z czekoladą w kąpieli wodnej i polej przestygnięty sernik.