w

Proziaki

Proziaki to pyszne bułeczki na sodzie pieczone na patelni. Są mięciutkie, delikatne i pięknie wyrastają, mimo braku drożdży. Do ich przygotowania potrzebujemy tylko kilku prostych składników, które każdy znajdzie w swojej kuchni. Idealne domowe pieczywo na śniadanie lub kolację.

PROZIAKI PRZEPIS

Składniki

  • mąka pszenna – 700 g
  • jajka – 2 szt.
  • cukier – 1.5 łyżeczki
  • kefir – 400 g
  • soda – 1,5 łyżeczki
  • sól – 2 płaskie łyżeczki

Przygotowanie

1. Mąkę wymieszaj z sodą i solą.

2. Do dużej miski wlej kefir, dodaj jajka, cukier i dokładnie wymieszaj.

3. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z sodą oraz solą i wyrabiaj ciasto. Na początku mieszaj za pomocą dużej drewnianej łyżki, a gdy ciasto będzie stawiało opór, wyrabiaj ręką.

4. Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw na ok. 30 min.

5. Następnie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1-1,5 cm i wytnij krążki dowolnej wielkości.

6. Piecz z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni, bez tłuszczu do zrumienienia.

7. Proziaki można jeść same, lub z dodatkami na słodko albo na słono.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *