Proziaki to pyszne bułeczki na sodzie pieczone na patelni. Są mięciutkie, delikatne i pięknie wyrastają, mimo braku drożdży. Do ich przygotowania potrzebujemy tylko kilku prostych składników, które każdy znajdzie w swojej kuchni. Idealne domowe pieczywo na śniadanie lub kolację.
PROZIAKI PRZEPIS
Składniki
- mąka pszenna – 700 g
- jajka – 2 szt.
- cukier – 1.5 łyżeczki
- kefir – 400 g
- soda – 1,5 łyżeczki
- sól – 2 płaskie łyżeczki
Przygotowanie
1. Mąkę wymieszaj z sodą i solą.
2. Do dużej miski wlej kefir, dodaj jajka, cukier i dokładnie wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z sodą oraz solą i wyrabiaj ciasto. Na początku mieszaj za pomocą dużej drewnianej łyżki, a gdy ciasto będzie stawiało opór, wyrabiaj ręką.
4. Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw na ok. 30 min.
5. Następnie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1-1,5 cm i wytnij krążki dowolnej wielkości.
6. Piecz z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni, bez tłuszczu do zrumienienia.
7. Proziaki można jeść same, lub z dodatkami na słodko albo na słono.