Pyszne, słodko-kwaśno-ostre ogórki meksykańskie do słoików. Idealne na kanapkę, do sałatek, burgerów czy jako dodatek do obiadu.
OGÓRKI MEKSYKAŃSKIE PRZEPIS
Składniki / 4 słoiki x 500 ml
- ogórki gruntowe – 2 kg
- sól – 4 łyżki
- papryka słodka mielona – 2 łyżeczki
- chilli – 1 łyżeczka
- czosnek – 6 ząbków
- olej – 1/2 szklanki
Zalewa
- ocet – 380 ml
- cukier – 550 g
Przygotowanie
1. Ogórki dokładnie umyj i osusz. Pokrój wzdłuż w ćwiartki. Przełóż do garnka, zasyp solą i pozostaw na 4 godziny. Po upływie czasu zlej sok, który puściły ogórki.
2. Następnie do ogórków dodaj pozostałe składniki, czyli chilli, paprykę słodką, drobno posiekany czosnek oraz olej.
3. Ocet zagotuj z dodatkiem cukru. Przestudzoną zalewą zalej ogórki tak, aby całe były zakryte. Całość pozostaw na całą noc.
4. Kolejnego dnia, ogórki poukładaj w słoikach i zalej zalewą. Szczelnie zakręć i pasteryzuj.