Wilgotna i do tego puszysta babka, która będzie idealnym pomysłem na deser na wielkanocny stół. Ta dwukolorowa babka nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale i pięknie wygląda. Na pewno przykuję uwagę gości.
DWUKOLOROWA BABKA PRZEPIS
Składniki
- jajka — 5 szt.
- cukier — 1 szklanka
- mąka pszenna — 400 g
- olej — 150 ml
- woda gazowana — 200 ml
- kakao — 3 łyżki
- proszek do pieczenia — 2 łyżeczki
- sól — szczypta
Polewa
- czekolada mleczka — 100 g
- śmietanka kremówka — 70 ml
Dodatkowo
- posypka cukrowa — do dekoracji
Przygotowanie
KROK 1
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno z dodatkiem soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier. Kiedy masa będzie już sztywna i szklista, zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka.
KROK 2
Z 400 g mąki pszennej odbierz 3 czubate łyżki. Następnie do większej części dodaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia i wymieszaj.
KROK 3
Do masy jajecznej dodawaj na przemian: olej, woda gazowana, mąka wymieszana z proszkiem do pieczenia. Całość miksuj do wyczerpania składników.
KROK 4
Tak przygotowane ciasto podziel na 2 części. Do jednej dodaj wcześniej odłożone 3 łyżki mąki, do drugiej części dodaj 3 łyżki kakao.
KROK 5
Formę posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Ciasto wykładaj na przemian: 2-3 łyżki jasnej masy i 2-3 łyżki masy ciemnej.
KROK 6
Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 minut.
KROK 7
Czekoladę rozpuść ze śmietanką w kąpieli wodnej i polej nią przestygniętą babkę.
KROK 8
Wierzch udekoruj posypką cukrową.