Proziaki, czyli pyszne domowe pieczywo smażone na patelni, które przygotujecie w kilka chwil. Można je jeść i na słodko i na słono. Idealne na śniadanie lub kolację.
DOMOWE PROZIAKI PRZEPIS
Składniki
- mąka pszenna — 500 g
- kefir — 250 g
- jajko — 1 szt.
- soda — 1 łyżeczka
- cukier — 1/2 łyżeczki
- sól — 1 łyżeczka
Przygotowanie
Jajko oraz kefir powinny być w temp. pokojowej.
Krok 1
Do miski przesiej mąkę, dodaj sodę, cukier i sól. Wymieszaj. Następnie wbij jajko oraz wlej kefir.
Krok 2
Wymieszaj składniki do uzyskania jednolitego ciasta (może być lekko klejące).
Krok 3
Gotowe ciasto przełóż na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkuj na placek o grubości ok. 1 cm.
Krok 4
Wytnij kółka, rozciągając ciasto delikatnie w palcach.
Krok 5
Gotowe krążki z ciasta przykryj ściereczką i pozostaw na 15 minut.
Krok 6
Proziaki smaż na suchej patelni z obu stron na małym ogniu na rumiano.