Bardzo smaczne i niezwykle proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia z podłużnych biszkoptów. Taki deser znika w mgnieniu oka! Zrób koniecznie z okazji lub bez okazji.
CIASTO Z PODŁUŻNYCH BISZKOPTÓW PRZEPIS
Składniki
- biskzopty podłużne — 24 szt.
- budynie śmietankowe bez cukru — 2 opak.
- mąka pszenna — 60 g
- cukier — 150 g
- cukier wanilinowy — 1 opak.
- mleko — 800 ml (+ ok. 150 ml do namoczenia biszkoptów)
- masło — 1 kostka (200 g)
Przygotowanie
KROK 1
600 ml mleka zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym. Do pozostałego mleka (200 ml) dodaj budynie i mąkę. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
KROK 2
Do gotującego się mleka przelej rozpuszczone budynie i energicznie mieszaj rózgą kuchenną do uzyskania gęstej masy.
KROK 3
Budyń przykryj folią spożywczą i odstaw do przestygnięcia.
KROK 4
Miękkie masło utrzyj na puszystą i jasną masę. Następnie ciągle ucierając na małych obrotach, stopniowo dodawaj budyń. Miksuj do uzyskania gładkiego kremu.
KROK 5
Formę 20×20 cm wyściel papierem do pieczenia. Biszkopty zamocz w mleku i wyłóż na dno. Następnie wyłóż masę budyniową i całość przykryj zamoczonymi w mleku biszkoptami.
KROK 6
Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.
KROK 7
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.