Ciasto chałwowe to ciekawe ciasto bez pieczenia, które nie tylko pięknie wygląda, ale i rewelacyjnie smakuje. Przepis na ciasto chałwowe jest bardzo prosty i szybki. Deser doskonale sprawdzi się na różne okazje.
CIASTO CHAŁWOWE BEZ PIECZENIA PRZEPIS
Składniki
- herbatniki maślane – 60 szt.
- chałwa – 100 g
- mascarpone – 250 g
- śmietanka kremówka 30% – 500 ml
- masa krówkowa – 300 g
- prażone migdały – 50 g
Przygotowanie
1. Śmietankę kremówkę ubij z mascarpone na puszysty krem. Następnie dodaj masę krówkową i pokruszoną chałwę. Całość wymieszaj szpatułką do połączenia składników.
2. Dno formy o wymiarach 20x 20 cm wyściel papierem do pieczenia. Ułóż warstwę herbatników. Wyłóż część masy i ponownie przykryj herbatnikami. Przekładaj warstwy na zmianę do wyczerpania składników.
3. Wierzch ciasta posyp prażonymi płatkami migdałów.
4. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.