Amoniaczki to pyszne ciasteczka, które przygotujecie w kilka chwil. Są kruchutkie, delikatne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Te domowe ciasteczka idealnie sprawdzą się na święta, uroczystości rodzinne czy na niedzielne popołudnie do kawy czy herbaty. Posmakują zarówno mniejszym jak i większym łasuchom.
CIASTECZKA AMONIACZKI PRZEPIS
Składniki
- zimne masło – 125 g
- mąka pszenna – 250 g
- cukier – 150 g
- cukier wanilinowy – 1 opakowanie
- żółtka – 3 szt.
- kwaśna śmietana – 1/3 szklanki
- amoniak – 1/2 łyżeczki
Przygotowanie
1. Do miski przesiewam mąkę, dodaje zimne posiekane masło, cukier wanilinowy, 50 g cukru zwykłego i śmietanę wymieszaną z amoniakiem. Całość zagniatam na kruche ciasto.
2. Następnie dodaję żółtka i ponownie zagniatam do połączenia składników.
3. Ciasto lekko rozwałkowuję. Na stolnicę wysypuję pozostały cukier i kładę na nim ciasto. Wałkuję do uzyskania placka o grubości ok. 0,5 cm.
4. Za pomocą szklanki wycinam kółeczka, które następnie układam na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia cukrem do góry.
5. Ciasteczka piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut do zarumienienia.