Babka pieczona na czekoladowych budyniach w proszku. Bardzo prosty, a zarazem smaczny wypiek na święta wielkanocne. Jeśli szukacie przepisu na nieskomplikowaną i smaczną babkę na wielkanocny stół, polecam wypróbować tej wersji.
BABKA Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM PRZEPIS
Składniki
- mąka pszenna — 200 g
- jajka — 5 szt.
- cukier — 100 g
- budynie czekoladowe bez cukru — 2 x 40 g
- kakao — 2 łyżki
- śmietanka kremówka — 150 ml
- proszek do pieczenia — 2 łyżeczki
- sól — szczypta
Przygotowanie
KROK 1
Białka oddzielasz od żółtek i ubijasz na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas miksując, stopniowo dodajesz cukier. Gdy masa będzie już odpowiednio puszysta, dodajesz żółtka, jedno po drugim.
KROK 2
Mąkę mieszasz z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia i kakao. Suche składniki przesypujesz do masy jajecznej, wlewasz śmietankę i całość mieszasz do połączenia za pomocą drewnianej łyżki.
KROK 3
Formę na babkę smarujesz tłuszczem i oprószasz bułką tartą. Przedkładasz ciasto i wstawiasz do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczesz ok. 50 minut, funkcja grzania góra-dół.
KROK 4
Po upieczeniu i ostygnięciu babkę udekoruj wedle uznania.