w

Domowe proziaki

Proziaki, czyli pyszne domowe pieczywo smażone na patelni, które przygotujecie w kilka chwil. Można je jeść i na słodko i na słono. Idealne na śniadanie lub kolację.

DOMOWE PROZIAKI PRZEPIS

Składniki

  • mąka pszenna — 500 g
  • kefir — 250 g
  • jajko — 1 szt.
  • soda — 1 łyżeczka
  • cukier — 1/2 łyżeczki
  • sól — 1 łyżeczka

Przygotowanie

Jajko oraz kefir powinny być w temp. pokojowej.

Krok 1

Do miski przesiej mąkę, dodaj sodę, cukier i sól. Wymieszaj. Następnie wbij jajko oraz wlej kefir.

Krok 2

Wymieszaj składniki do uzyskania jednolitego ciasta (może być lekko klejące).

Krok 3

Gotowe ciasto przełóż na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkuj na placek o grubości ok. 1 cm.

Krok 4

Wytnij kółka, rozciągając ciasto delikatnie w palcach.

Krok 5

Gotowe krążki z ciasta przykryj ściereczką i pozostaw na 15 minut.

Krok 6

Proziaki smaż na suchej patelni z obu stron na małym ogniu na rumiano.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *