Pyszny domowy chleb z dodatkiem szpinaku, który nadaje pieczywu intensywnego zielonego koloru i stanowi źródło cennych witamin. Świetnie smakuje, jest mięciutki w środku i ma chrupiącą skórkę. Bez drożdży, bez wyrastania, długo utrzymuje świeżość.
CHLEB ZE SZPINAKIEM PRZEPIS
Składniki
- mąka pszenna – 350 g
- świeży szpinak – 150 g
- mleko – 180 ml
- cukier – 1 łyżeczka
- soda – 1 łyżeczka
- sól – 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- ocet – 1 łyżeczka
Przygotowanie
1. Do miski przełóż szpinak, mleko, cukier, ocet i sól. Całość zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Do powstałej masy dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.
3. Gotowe ciasto przełóż do keksówki o wymiarach 20×10 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 35 minut, do tzw. suchego patyczka.