w

Ziemniaki gniecione z piekarnika

Te przepyszne ziemniaczki gniecione z piekarnika to doskonała przekąska na każdą okazję. Są kremowe w środku, chrupiące na zewnątrz i tak dobre, że wprost uzależniające!

ZIEMNIAKI GNIECIONE Z PIEKARNIKA

Składniki

  • ziemniaki — 1 kg
  • oliwa — 2-3 łyżki
  • przyprawa do ziemniaków — 2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

KROK 1

Ziemniaki dokładnie umyj (nie obieraj ze skórki). Włóż do garnka, zalej zimną wodą i dodaj płaską łyżkę soli. Doprowadź do wrzenia i gotuj 20 minut. Odcedź i pozostaw do przestygnięcia.

KROK 2

Ugotowane ziemniaki przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i za pomocą szklanki spłaszcz je na placki. Następnie rozgniecione ziemniaki polej oliwą i posyp przyprawą do ziemniaków, solą oraz pieprzem.

KROK 3

Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni i zapiekaj 40 minut.

Wskazówki

  • Można użyć innych przypraw, które akurat lubimy lub mamy pod ręką.
  • Takie ziemniaczki podajemy np. z sosem czosnkowym, lub jako dodatek do mięsa.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *