w

Szybkie ciasto ze śliwkami

Szybkie i przepyszne ciasto ze śliwkami o puszystej, wilgotnej i delikatnej konsystencji. Ciasto jest niezwykle łatwe i zajmie Ci dosłownie kilka minut.

CIASTO ZE ŚLIWKAMI PRZEPIS

Składniki

  • śliwki — kilka sztuk
  • jajka — 4 szt.
  • mąka pszenna — 400 g
  • olej — 2/3 szklanki
  • cukier — 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy — 1 opak.
  • proszek do pieczenia — 2 płaskie łyżeczki

Przygotowanie

Krok 1

Jajka (temp. pokojowa) zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania puszystej masy. Następnie ciągle miksując, powoli wlewaj olej.

Krok 2

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy jajecznej, miksując na małych obrotach.

Krok 3

Tak przygotowane ciasto przełóż do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj pokrojone na mniejsze kawałki śliwki.

Krok 4

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 50 minut, do suchego patyczka.

Krok 5

Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto posyp cukrem pudrem.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *