Szybkie i przepyszne ciasto ze śliwkami o puszystej, wilgotnej i delikatnej konsystencji. Ciasto jest niezwykle łatwe i zajmie Ci dosłownie kilka minut.
CIASTO ZE ŚLIWKAMI PRZEPIS
Składniki
- śliwki — kilka sztuk
- jajka — 4 szt.
- mąka pszenna — 400 g
- olej — 2/3 szklanki
- cukier — 1/2 szklanki
- cukier waniliowy — 1 opak.
- proszek do pieczenia — 2 płaskie łyżeczki
Przygotowanie
Krok 1
Jajka (temp. pokojowa) zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania puszystej masy. Następnie ciągle miksując, powoli wlewaj olej.
Krok 2
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy jajecznej, miksując na małych obrotach.
Krok 3
Tak przygotowane ciasto przełóż do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj pokrojone na mniejsze kawałki śliwki.
Krok 4
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 50 minut, do suchego patyczka.
Krok 5
Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto posyp cukrem pudrem.