Pyszna i łatwa w przygotowaniu surówka z czerwonej kapusty i marchewki, która będzie doskonałym dodatkiem do obiadu lub do dań z grilla.
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY I MARCHEWKI PRZEPIS
Składniki
- czerwona kapusta — 1/2 główki
- marchew — 1 większa lub 2 małe
- cebula czerwona — 1 szt.
- majonez — 2 łyżki
- jogurt naturalny — 3 łyżki
- ocet jabłkowy — 1 łyżka
- musztarda — 1 łyżeczka
- sól — szczypta
- cukier — szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym, octem jabłkowym, musztardą solą oraz cukrem tworząc sos.
Krok 2
Kapustę oczyść z wierzchnich liści, następnie drobno poszatkuj za pomocą noża lub na mandolinie.
Krok 3
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Krok 4
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Krok 5
Wszystkie składniki przełóż do większego naczynia, dodaj przygotowany sos i wymieszaj.
Krok 6
Tak przygotowaną surówkę odstaw na kilkanaście minut, by smaki się przegryzły.