Lubicie śledzie? Mamy dla Was przepis, który oczaruje każde podniebienie! Śledzie z porem i jabłkiem to pyszna przekąska, która doskonale sprawdzi się na wiele okazji. Świetnie smakuje i jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Polecam wypróbować.
ŚLEDZIE Z POREM I JABŁKIEM PRZEPIS
Składniki
- płaty śledziowe a’la matjas – 400 g
- jabłko – 1 szt.
- por – 1 szt.
- sok z cytryny – 2 łyżki
- czosnek – 2 ząbki
- śmietanka 12% – 5 łyżek
- musztarda – 1 łyżeczka
- miód – 1 łyżeczka
- masło – 1 łyżeczka
- sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie
1. Śledzie wymocz w mleku ok. 2 godz. Osusz papierowymi ręcznikami i pokrój na mniejsze kawałki.
2 Pora pokrój w półkrążki i podsmaż na maśle.
3. Do duszącego się pora dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Odstaw do przestygnięcia.
4. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
5. Śmietanę wymieszaj z musztardą oraz miodem.
6. Do miski przełóż pokrojone śledzie, jabłko, pora oraz przygotowany sos. Całość wymieszaj i odstaw do lodówki, na całą noc.