Przepis na śledzie w sosie musztardowym. U nas obowiązkowo na wszelkiego rodzaju imprezach rodzinnych, bo każdy je uwielbia.
ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM PRZEPIS
Składniki
- filety śledziowe a’la Matjas w oleju – 6 filetów
- cebula — 1 szt.
- majonez — 2 łyżki
- kwaśna śmietana — 2 łyżki
- musztarda francuska — 4 łyżeczki
- musztarda stołowa — 2 łyżeczki
- płynny miód — 2 łyżeczki
- sól, pieprz — do smaku
Przygotowanie
Krok 1
Do miski przełożyć pokrojone śledzie, cebulę, sos i wymieszać. Całość przełożyć do pudełeczka i szczelnie zamknąć. Odstawić do lodówki na całą noc.
Krok 2
Śledzie odsącz z zalewy za pomocą ręcznika papierowego i pokrój na kawałki o grubości około 2 cm.
Krok 3
Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
Krok 4
Majonez, śmietanę, obie musztardy, miód, szczyptę soli oraz pieprzu wymieszaj ze sobą.
Krok 5
Do miski przełóż pokrojone śledzie, dodaj cebulę oraz sos. Wymieszaj i całość wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.