w

Schab pieczony

Zobacz jak zrobić najlepszy schab pieczony. Soczysty, mięciutki i delikatny w smaku. Taki schab pieczony sprawdzi się świetnie jako niedzielny czy świąteczny obiad dla całej rodziny.

SCHAB PIECZONY PRZEPIS

Składniki

  • schab bez kości – 1 kg
  • czosnek – 3 ząbki
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • suszony majeranek – 2 łyżeczki
  • papryka słodka – 1 łyżeczka
  • papryka ostra – szczypta
  • sól – 1 łyżeczka
  • świeżo zmielony pieprz – do smaku
  • woda – 60 ml
  • mąka pszenna – 1 łyżka

Przygotowanie

1. Mięso umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. 

2. Przygotuj marynatę. Do miseczki wlej oliwę i dodaj przyprawy: paprykę, słodką, ostrą, suszony majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Wymieszaj.

3. Tak przygotowaną marynatą natrzyj dokładnie mięso z obu stron.

4. Schab przełóż do pojemnika, zamknij i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin.

5. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu obsmaż mięso z obu stron na rumiano.

6. Następnie schab włóż do rękawa foliowego i przełóż do naczynia żaroodpornego.

7. Piecz przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

8. Po upieczeniu rozetnij rękaw i pozostaw mięso na ok. 15 minut.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *