Bogata w smaku i prosta w przygotowaniu sałatka z roszponką w roli głównej. Oprócz niej znajdziemy w sałatce jeszcze takie składniki jak pierożki tortellini, ser pleśniowy, suszone pomidory i ziarna słonecznika. Całość okraszona pysznym sosem na bazie zalewy z suszonych pomidorów, soku z cytryny, miodu i musztardy. Ta sałatka z roszponką idealnie sprawdzi się na domowe przyjęcia ze znajomymi lub kolację we dwoje.
SAŁATKA Z ROSZPONKĄ PRZEPIS
Składniki
- tortellini – 150 g
- roszponka – 100 g
- ser pleśniowy – 100 g
- suszone pomidory – 5 sztuk
- słonecznik – 2 garście
Sos
- olej z suszonych pomidorów – 4 łyżki
- sok z cytryny – 1 łyżka
- miód – 1 łyżeczka
- musztarda – 1 łyżeczka
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Składniki na sos łącze ze sobą.
2. Tortellini gotuję zgodnie z czasem podanym na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzam i pozostawiam do przestygnięcia.
3. Ser pleśniowy kroję w kosteczkę.
4. Suszone pomidory odsączam z zalewy i kroję na mniejsze kawałki.
5. Na półmisek wykładam roszponkę. Następnie tortellini, ser pleśniowy i suszone pomidory. Całość posypuję ziarnami słonecznika i polewam przygotowanym wcześniej sosem.
Smacznego!