w

Placuszki dyniowe

Przepis na pyszne placuszki dyniowe. Idealne dla osób, którym znudziły się już tradycyjne racuchy i szukają nowych smaków. Placki dyniowe są mięciutkie, delikatne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Doskonale sprawdzą się na kolację. Polecam wypróbować szczególnie teraz, gdy sezon na dynię w pełni.

PLACUSZKI DYNIOWE PRZEPIS

Składniki

  • dynia – 200 g
  • mąka pszenna – 150 g
  • jajka – 2 szt.
  • cukier – 2 łyżki
  • jogurt naturalny – 100 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Przygotowanie

1. Dynię obieram i kroję na mniejsze kawałki. Ścieram na tarce o małych oczkach do miski.

2. Następnie dodaję jajka, jogurt i cukier. Całość dokładnie mieszam łyżką.

3. Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia i przesiewam do pozostałych składników. Całość mieszam do połączenia.

4. Patelnię rozgrzewam z odrobiną tłuszczu i wykładam porcjami ciasto.

5. Smażę na średniej mocy palnika z obu stron na rumiano.

6. Gotowe placuszki odsączam na ręczniku papierowym i podaje posypane cukrem pudrem.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *