w ,

Sajgonki z mięsem mielonym

Nie zamawiaj – zrób sam! Oto przepis na pyszne sajgonki, które w łatwy sposób możecie przygotować w domu. Składniki są proste i łatwo dostępne w każdym sklepie. Takie domowe sajgonki to doskonały pomysł na rodzinny obiad lub kolację. Gwarantuję, że domownicy będą zachwyceni!

SAJGONKI Z MIĘSEM MIELONYM PRZEPIS

Składniki

  • papier ryżowy

Farsz

  • 1 opakowanie chińskiej mieszanki warzywnej
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • sos sojowy
  • sos chili
  • curry
  • mielony imbir
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Mięso mielone przełożyć na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Dodać sos sojowy, sos chilli, odrobinę curry, imbiru, soli i pieprzu. Smażyć do zarumieniania.

2. Następnie wrzucić mieszankę chińską i całość dusić do momentu, aż warzywa zmiękną. Na koniec wbić jajko i całość wymieszać.

3. Każdy płat papieru ryżowego namoczyć w ciepłej wodzie i nałożyć odrobinę farszu. Zwinąć jak krokieta.

4. Sajgonki smażyć w głębokim oleju z obu stron na złoty kolor.

5. Podawać z sosem słodko-kwaśnym.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *