w

Ryba po grecku

Soczysta ryba w towarzystwie duszonych warzyw to klasyka polskiej kuchni. Ryba po grecku jest doskonałym daniem na świąteczny stół, ale również świetnie sprawdzi się na inne okazje. Polecam.

Składniki

  • filety rybne – ok. 800 g
  • marchew – 0,5 kg
  • pietruszka korzeń – ok. 150 g
  • seler – ok. 100 g
  • cebula – 1 szt.
  • por – biała część
  • wrzątek – 3 szklanki
  • koncentrat pomidorowy – 100 g
  • ziele angielskie – 3 szt.
  • liść laurowy – 2 szt.
  • słodka papryka – 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie

1. Rybę rozmrażamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą oraz pieprzem.

2. Następnie rybę obtaczamy w mące i smażymy partiami na rozgrzanym oleju. Odstawiamy na bok.

3. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wkładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą. Solimy i gotujemy przez 15 minut. Pod koniec dodajemy ziele angielskie i listki laurowe.

4. Odlewamy pół szklanki wywaru i mieszamy w nim koncentrat pomidorowy.

5. Cebulę i pora drobno kroimy i szklimy na patelni na odrobinie tłuszczu, dodajemy ugotowane warzywa wraz z wywarem oraz koncentrat. Mieszamy i gotujemy całość chwile.

6. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką słodką.

7. Warzywa wykładamy na usmażonej rybie w naczyniu. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie chłodzimy w lodówce.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *