w

Prosty chleb pszenny

Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu chleb na mące pszennej i suchych drożdżach. Chleb z tego przepisu jest miękki, puszysty i długo zachowuje świeżość. Będzie idealną alternatywą dla sklepowych wyrobów.

PROSTY CHLEB PSZENNY PRZEPIS

Składniki

  • mąka pszenna – 450 g
  • suche drożdże – 7 g
  • ciepła woda – 1 szklanka
  • cukier – 2 łyżeczki
  • sól – 1 łyżeczka

Przygotowanie

1. Cukier oraz suche drożdże wsyp do szklanki ciepłej wody i wymieszaj.

2. Mąkę przesiej do miski i dodaj sól. Następnie wlej rozczyn.

3. Wyrób ciasto za pomocą miksera lub ręczenie.

4. Następnie ciasto umieść w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.

5. Po upływie czasu chleb wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 30 minut.

6. Gotowy chleb wyjmij z foremki i umieścić na kratce do ostudzenia.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *