Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu chleb na mące pszennej i suchych drożdżach. Chleb z tego przepisu jest miękki, puszysty i długo zachowuje świeżość. Będzie idealną alternatywą dla sklepowych wyrobów.
PROSTY CHLEB PSZENNY PRZEPIS
Składniki
- mąka pszenna – 450 g
- suche drożdże – 7 g
- ciepła woda – 1 szklanka
- cukier – 2 łyżeczki
- sól – 1 łyżeczka
Przygotowanie
1. Cukier oraz suche drożdże wsyp do szklanki ciepłej wody i wymieszaj.
2. Mąkę przesiej do miski i dodaj sól. Następnie wlej rozczyn.
3. Wyrób ciasto za pomocą miksera lub ręczenie.
4. Następnie ciasto umieść w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
5. Po upływie czasu chleb wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 30 minut.
6. Gotowy chleb wyjmij z foremki i umieścić na kratce do ostudzenia.