Przepis na prostą babkę wielkanocną, która zawsze wychodzi. Babka jest delikatna, wilgotna i aromatyczna. Idealna na nadchodzące święta wielkanocne.
BABKA WIELKANOCNA PRZEPIS
Składniki
- mąka pszenna —320 g
- jogurt naturalny — 300 g
- jajka — 4 szt.
- olej — 150 ml
- cukier — 160 g
- cukier wanilinowy — 16 g
- proszek do pieczenia — 2 płaskie łyżeczki
- sól — szczypta
Przygotowanie
Jajka oraz jogurt powinny być w temperaturze pokojowej.
KROK 1
Do miski wbij jajka, dodaj cukry i szczyptę soli. Ubij mikserem przez około 10 minut na puszystą masę.
KROK 2
Zmniejsz obroty miksera i stopniowo, cienkim strumieniem wlewaj olej.
KROK 3
Następnie do masy dodaj jogurt naturalny i wymieszaj całość za pomocą szpatułki.
KROK 4
Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki do połączenia.
KROK 5
Formę na babkę wysmaruj olejem i posyp bułką tartą.
KROK 6
Ciasto przełóż do foremki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 45 minut, do suchego patyczka.
KROK 7
Babkę udekoruj lukrem lub polewą czekoladową.