Przepis na pyszne placuszki dyniowe. Idealne dla osób, którym znudziły się już tradycyjne racuchy i szukają nowych smaków. Placki dyniowe są mięciutkie, delikatne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Doskonale sprawdzą się na kolację. Polecam wypróbować szczególnie teraz, gdy sezon na dynię w pełni.
PLACUSZKI DYNIOWE PRZEPIS
Składniki
- dynia – 200 g
- mąka pszenna – 150 g
- jajka – 2 szt.
- cukier – 2 łyżki
- jogurt naturalny – 100 g
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Przygotowanie
1. Dynię obieram i kroję na mniejsze kawałki. Ścieram na tarce o małych oczkach do miski.
2. Następnie dodaję jajka, jogurt i cukier. Całość dokładnie mieszam łyżką.
3. Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia i przesiewam do pozostałych składników. Całość mieszam do połączenia.
4. Patelnię rozgrzewam z odrobiną tłuszczu i wykładam porcjami ciasto.
5. Smażę na średniej mocy palnika z obu stron na rumiano.
6. Gotowe placuszki odsączam na ręczniku papierowym i podaje posypane cukrem pudrem.