w

Paluchy makowe z ciasta francuskiego

Dziś mam dla Was przepis na paluchy z ciasta francuskiego z dużą ilością maku z bakaliami. Pyszna i łatwa w przygotowaniu przekąska, która doskonale sprawdzi się na różne okazje i gwarantuję, że szybko zniknie ze stołu. Tak więc zapraszam na przepis na ekspresowe, proste i bardzo smaczne paluchy z makiem.

PALUCHY MAKOWE Z CIASTA FRANCUSKIEGO PRZEPIS

Składniki

  • 300 g gotowej masy makowej z bakaliami
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 żółtko

Przygotowanie

1. Ciasto francuskie przecinam na pół wzdłuż krótszego boku.

2. Na jednym kawałku ciasta rozprowadzam masę makową i całość przykryć drugim kawałkiem.

3. Następnie ciasto tnę na paski o szerokości ok. 2-3 cm. Każdy pasek chwytam po obu końcach i zwijam w spiralę.

4. Tak przygotowane paluchy układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję roztrzepanym żółtkiem.

5. Piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 15 minut.

Paluchy makowe z ciasta francuskiego

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *