w

Kruche ciasto z brzoskwiniami

Kruche ciasto z brzoskwiniami to propozycja na prosty i smaczny deser dla każdego. Ciasto świetnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje jak również na co dzień do popołudniowej kawy czy herbaty.

KRUCHE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI PRZEPIS

Składniki

Kruche ciasto

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 250 g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli

Krem

  • 7 białek
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (proszek)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki oleju

Dodatkowo

  • 500 g brzoskwiń z puszki

Przygotowanie

1. Mąkę przesiać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodać żółtka, zimne masło pokrojone w kostkę i sól. Wszystko razem posiekać nożem. Następnie dłońmi wyrobić jednolite ciasto. Połowę ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki.

2. Pozostałą częścią ciasta wylepić dno blaszki (30×20 cm) wyścielonej wcześniej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez ok. 12 minut, do lekkiego zarumienienia.

3. Białka ubić na sztywno. Pod koniec stopniowo dodawać cukier oraz cukier waniliowy. Miksować do momentu, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Następnie do masy dodać proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną. Na koniec powoli wlać olej.

4. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do masy i całość delikatnie wymieszać łyżką.

5. Masę z brzoskwiniami wyłożyć na podpieczony spód. Zamrożone ciasto zetrzeć na wierzch.

6. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez około 40 min, aż wierzch się ładnie zarumieni.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *