Kruche ciasto z brzoskwiniami to propozycja na prosty i smaczny deser dla każdego. Ciasto świetnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje jak również na co dzień do popołudniowej kawy czy herbaty.
KRUCHE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI PRZEPIS
Składniki
Kruche ciasto
- 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 250 g zimnego masła
- 5 żółtek
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
Krem
- 7 białek
- 1 1/2 szklanki cukru
- 2 opakowania budyniu śmietankowego (proszek)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki oleju
Dodatkowo
- 500 g brzoskwiń z puszki
Przygotowanie
1. Mąkę przesiać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodać żółtka, zimne masło pokrojone w kostkę i sól. Wszystko razem posiekać nożem. Następnie dłońmi wyrobić jednolite ciasto. Połowę ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki.
2. Pozostałą częścią ciasta wylepić dno blaszki (30×20 cm) wyścielonej wcześniej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez ok. 12 minut, do lekkiego zarumienienia.
3. Białka ubić na sztywno. Pod koniec stopniowo dodawać cukier oraz cukier waniliowy. Miksować do momentu, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Następnie do masy dodać proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną. Na koniec powoli wlać olej.
4. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do masy i całość delikatnie wymieszać łyżką.
5. Masę z brzoskwiniami wyłożyć na podpieczony spód. Zamrożone ciasto zetrzeć na wierzch.
6. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez około 40 min, aż wierzch się ładnie zarumieni.